Restschuld

U wilt verhuizen, maar voorziet problemen omdat uw hypotheek ‘onder water’ staat. Verkopen zou dan betekenen dat u een restschuld heeft. Wat zijn uw mogelijkheden om uw restschuld te financieren?


NHG


Als u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) keert het Waarborgfonds Eigen Woningen de restschuld uit aan uw geldverstrekker. U heeft dan een schuld bij het waarborgfonds. Die wordt kwijtgescholden als u uw woonlasten niet meer kunt betalen door ontslag, arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden van uw partner. U moet bovendien meewerken met de verkoop, de woning netjes bewonen en u moet de restschuld niet zelf kunnen betalen.


Uit eigen middelen?


Is uw restschuld niet al te groot? Misschien kunt u het bedrag dan vanuit uw eigen middelen bijleggen.


Door schenking


De situatie vanaf 2017: Vanaf 1 januari 2017 mag iedereen in de leeftijd 18 tot en met 39 jaar eenmalig maximaal € 100.000 vrij van schenkbelasting geschonken krijgen, zowel door een familielid als door een derde.

In hoeverre u een dergelijke schenking kunt gebruiken voor de financiering van uw restschuld, hangt af van verschillende factoren. Wij bekijken graag hoe dat uitpakt in uw situatie.


In de nieuwe hypotheek.


Nieuwe hypotheken mogen niet hoger zijn dan 101% van de waarde van de woning (2017), maar een restschuld mag daarbovenop meegefinancierd worden als de geldverstrekker dat goed vindt. Die restschuld kan ook onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen. Hoeveel u mag meefinancieren hangt af van de hoogte van de restschuld en de prijs van de nieuwe woning.


Een lening afsluiten.


U kunt uw restschuld soms ook financieren met een aparte lening. De rente en kosten mag u maximaal 15 jaar van de belasting aftrekken. Dit kan zowel bij een bank als bij ouders, vrienden of kennissen.


Wij helpen u graag verder!


Klop gerust aan bij ons voor meer advies over de financiering van uw restschuld. Een telefoontje of een mailtje naar info@stroopadvies.nl met uw vraag is voldoende. Wij geven u snel antwoord op al uw vragen.


Direct contact opnemen!

Stroop Advies

Onafhankelijk, flexibel en ervaren. Bel ons voor een afspraak en ervaar het zelf!